Terwijl aanstaand president Donald Trump onlangs in een tweet liet weten de JSF veel te duur te vinden, heeft het F-35 Joint Program Office maandag de definitieve prijs bekendgemaakt in het laatste productiecontract voor de JSF, de peperdure opvolger van de F16 die in Nederland al jarenlang tot felle discussies leidt.

Na ruim veertien maanden onderhandelen zijn het ministerie van Defensie en Lockheed Martin eruit. Aan het negende Low Rate Initial Production-contract (LRIP-9) hangt een prijskaartje van in totaal 6,1 miljard dollar (omgerekend 5,9 miljard euro).

Met LRIP-9 zijn 57 straaljagers gemoeid, waarvan er 34 bestemd zijn voor de Verenigde Staten en 23 voor vijf andere landen.

f35 variants

De drie varianten van de F-35 op Edwards Air Force Base. Foto: Lockheed Martin

Dit zijn de prijzen per stuk van de verschillende modellen:

F-35A model: 102,1 miljoen dollar – 42 besteld

13 F-35B model: 131,6 miljoen dollar -13 besteld

2 F-35C model: 132,2 miljoen dollar – 2 besteld

Ter vergelijking: in het vorige contract betaalden de afnemende landen 108 miljoen dollar voor de F-35A (bedoeld voor de luchtmacht), 134 miljoen voor de F-35B van het Korps Mariniers en 129 million dollar voor de F-35C van de mariniers.

Aankomend president Donald Trump tweette vorige week dat hij de JSF belachelijk duur vindt:

Terwijl de prijs voor de luchtmacht en het Korps Mariniers met respectievelijk 5,9 miljoen dollar en 2,4 miljoen dollar omlaag ging, werd het model voor de marine 3,2 miljoen dollar duurder.

“Waarom is dat gebeurd?” vroeg Luitenant-generaal Chris Bogdan, hoofd van het F-35 Joint Program Office tijdens een bijeenkomst met verslaggevers. “Dat komt omdat in de marine in deze negende serie twee C-modellen heeft gekocht en in de achtste serie vier.”

“Dus zij hebben hun productie gehalveerd. Als je aan de ene kant zo wil bezuinigen zal dat je aan de andere kant pijn doen. Maar dat gezegd hebbende ga ik ervan uit dat in LRIP alle drie de varianten beduidend in prijs zijn verlaagd”, zei Bogdan.

En aan dat “beduidend” voegde Bogdan toe dat hij daarbij denkt aan “iets in de orde van grootte van 6 of 7 procent per toestel, per variant.”

Intussen bevinden de 57 toestellen van de LRIP-9 zich in verschillende fasen van het productieproces in de Lockheed Martin-fabriek in Fort Worth, Texas. De toestellen worden vanaf het eerste kwartaal van 2017 geleverd.

De eerste F-35 moet in 2019 definitief naar Nederland komen. Het kabinet wil er in totaal 37 van aanschaffen. Daarvoor is 4,5 miljard euro vrijgemaakt.